Útépítés, tereprendezés

Ezt a fejezetet azért hoztuk létre, hogy útmutatást és segítséget nyújtsunk azoknak, akik járdát, kocsi behajtót, parkolóhelyet vagy utat szeretnének kialakítani, építeni.

Munkánk során gyakran találkozunk olyan emberekkel, akik a sáros esős időben valamilyen gyors és megbízható megoldást keresnek a problémára. Gyakori hiba, hogy valamilyen kavicsos szerkezetű anyaggal próbálják orvosolni a bajt. Az valóban igaz és nem elhanyagolható, hogy a töltőkavicsok néhány típusa 30 – 40 % -al is olcsóbb mint a valóban útépítésre készülő zúzott osztályozott termékek. Ami mégis a zúzalékok mellett szól és rövid távon be is igazolódik az a szerkezetükből adódó különbségek.
A kavicsok gömbölyded alakjából következik, hogy nem tudnak beékelődni stabil helyzetet kialakítani, még akkor sem ha porszerű, úgynevezett “nullás” anyaggal vegyítve kerülnek terítésre, így fedőrétegként nem töltik be rendeltetésüket. Az eső meglazítja, az autók csapát hagynak benne rövid időn belül ismét azzal a felázott közeggel állunk szemben, ami ellen felhasználtuk.

A zúzott szerkezetű anyagok, érdes szabálytalan formák melyek tökéletesen alkalmasak a beékelődésre illetve az útszerkezetben nagy terhelés hatására is megtartják pozíciójukat. 20 – 25 cm-es vastagságban közvetlenül a felázott talajra is teríthető, ezt csak szükséghelyzetben ajánljuk, mivel ebben az esetben a felület nehezen szintezhető, esztétikailag kifogásolható. A zúzalékokkal kapcsolatban vannak téves nézetek mely szerint alakjuk miatt kárt tehetnek a gépkocsik kerekeiben, ezek az anyagok inkább érdesek mint élesek, valamint a megfelelő felületkezelést követően (lapvibrátor, nagyobb utaknál úthenger) sima és szilárd fedőrétegben állnak össze.

Járda, gyalogút kialakítása

Mint minden tartós, rendszeres használatra kialakított útpálya esetében így itt is szükség van a talaj felső rétegének a nyomvonalon történő eltávolítására, minimálisan 10 – 15 cm vastagságig. A felázott talajt célszerű teljes mélységéig kitermelni. A kialakított alapot feltöltjük 0 – 40 mm szemcsenagyságú beton – aszfalt zúzalékkal vagy murvával, majd lapvibrátor segítségével megtömörítjük, és síkba rendezzük. Ezt tekinthetjük végleges megoldásnak, de térburkolattal is elláthatjuk. A térburkolat esetében egy úgynevezett kiegyenlítő beágyazódást segítő közbenső rétegre van szükség melyet 4 – 8 mm szemcsenagyságú gyöngykavicsból illetve az erre a célra még inkább megfelelő 4 mm szemcsenagyságú kő-zúzalékból készítünk. Az ebbe ágyazott térkövet 0 – 1 mm szemcsenagyságú úgynevezett mosott homokkal “besöpörjük”, fugázzuk.

Parkoló kocsibejáró út építése

Ezekben az esetekben komolyabb terhelésekkel kell számolnunk, valamint szükség lehet nagyobb szintkülönbségek áthidalására is. Ilyenkor a következő rétegrendeket alkalmazhatjuk: amennyiben a terepviszonyok megkívánják az alsó réteget kavicsos jól tömöríthető töltőanyagból készítsük 10 – X cm vastagságban (0 – 20 mm töltőkavics; rostált kavics; kavicsos meddő; vörös kavics), szerepe a kívánt terepszerkezet kialakítása. A második az úgynevezett mechanikai stabilizációs réteg 15 – 25 cm vastagságban, ehhez nagyobb szemcseszerkezetű zúzott anyagot használjunk (40 – 70 mm beton – aszfalt zúzalék vagy murva). A harmadik réteg melyet már fedő rétegnek is tekinthetünk 0 – 40; 45 mm szemcsenagyságú szintén zúzó osztályozó technológiával előállított anyagok, 10 – 20 cm vastagságban. Az egyes rétegeket döngölőgéppel; lapvibrátorral; úthengerrel tudjuk a kívánt minőségre tömöríteni. Az így létrehozott útstruktúra igény szerint szilárd burkolattal is ellátható beton; aszfalt és a fentebb említett térkövek; betonlapok stb.

Amennyiben további kérdései lennének, keressen minket telefonon vagy személyesen, több telket vagy kerteket érintő útépítések teljes kivételezésében is kérje árajánlatunkat.